Opriti finantarea cultelor religioase!

Juramantul de saracie depus la intrarea in calugarie n-are nici o valoare pentru unii prelati romani. Din banii nostri isi fac business-uri personale, iar imobile si terenuri sunt lasate in paragina, desi statul le-a donat in schimbul promisiunii ca vor fi valorificate in folosul oamenilor.

15% din scoli nu au nici astazi aviz de functionare, tocmai pentru ca nu sunt bani pentru reparatii. O statistica neoficiala arata ca odata la doua zile se termina constructia unei biserici in timp ce opt scoli sunt inchise. Se construiesc, in schimb, biserici de 250 000 de mii de euro langa gradinite care stau sa cada peste copii si profesori (Slobozia Bradului, Judetul Vrancea).

Prezenta unor oameni importanti in foruri de conducere ale bisericii ar putea explica si impropietarirea ei cu imobile valoarease. Din 1990 si pana astazi, cultele din Romania au primit doua sute de cladiri care au apartinut statului. De la Ministerul de Finante si pana la SRI, toata lumea a donat cate ceva. Puse una langa alta, aceste proprietati ar depasi ca suprafata Casa Poporului, a doua cladire din lume ca dimensiune.

Acesti “slujitori ai Domnului” pretind neincetat ca sustin activitatiele social-filantropice, insa nu sunt decat marturisiri de fatada care se fac uitate imediat dupa ce au fost promise. Sustinerea paturii sociale vulnerabile e, de multe ori, scuza pe care o ofera unii reprezentanti ai bisericii atunci cand sunt intrebati ce fac cu atatia bani de la stat. Dar cand oamenii cer listele complete a cantinelor pentru sarmani, a caminelor de batrani si a centrelor de primire in regim de urgenta, Patriarhia Romana ii refuza intr-un mod grosolan. Iar pe teren, adevarul contrazice, adesea, faptele cu care se lauda mafia crestina. In numeroase zone din Romania, biserica isi aroga merite care sunt ale altora (cum ar fi ale asistentilor sociali)!

Intre timp, veniturile provenind din donatii, sponsorizari si monopolul pe tot ce inseamna activitate si obiecte cu caracter religios, cresc constant. Si sunt atat de mari incat biserica, arata documentele, se poate finanta si singura.  Ea fiind, de altfel, una dintre putinele organizatii din Romania care a prosperat inclusiv pe timp de criza.

Organele de control nu prea gasesc drumul spre biserica. Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, de exemplu, acolo unde se afla manastirea si complexul Dorna Arini, n-a fost verificata fiscal de douazeci de ani. In aceeasi situatie se afla episcopia Sloboziei si Calarasilor, cea a Husilor sau a Oradiei, care n-au depus niciodata bilantul contabil obligatoriu. Iar aceasta indiferenta fata de legi combinata cu afacerile dubioase a avut consecinte previzibile. Din februarie, anul trecut, increderea in biserica a scazut cu 13% - inregistrand cea mai grava pierdere de imagina din istoria  ei - o paguba explicata si de lipsa de transparenta a Patriarhiei, dar si de obiceiul unor mireni de a se feri de intrebari incomode si de a-i acuza pe curiosi de colaborare cu fortele intunericului.

Asa s-a ajuns ca o institutie care se bucura de o popularitate imensa in randul romanilor si care a avut o importanta majora in istoria tarii, sa ne indeparteze de Dumnezeu, in loc sa ne apropie!

Irefutabil sau nu?

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
;