Cod rosu de prostie! – Romania paralizata de incompetenta!

In timp ce Ponta se relaxeaza miseleste sub razele soarelui prin nu stiu ce tara, precum o reptila cu sange rece, Romania se confrunta, din nou, cu aceleasi probleme transformate deja intru-un obicei prea agasant.

Da! Vorbim despre inca o iarna ce a luat autoritatile pe nepragatite  in luna ianuarie, lasand zeci de mii de romani in voia sortii. Din cauza ninsorii abundente si a viscolului zeci de localitati au ramas fara curent electric, dar cui ii pasa? Ce?! Nu v-ati obisnuit? CFR-ul ridica tamp din umeri dupa intarzierile de sute de ore; traficul rutier a fost intrerupt pe nenumarate drumuri nationale si pare ca asteptam primavara sau coborarea personala a lui Iisus, in speranta ca divinul fiu ne va rezolva problemele cauzate de tasu’… caci “numai Dumnezeu ne putea pedepsi intr-un astfel de mod”.

Realizez cu stupoare, impreuna cu alti zeci de mii de compatrioti, ca intre 1954 si 2014 nu prea e diferenta, desi tind sa cred ca bucurestenii de atunci erau mai putin lainici, chiar daca tehnologia nu era de partea lor. Sa iesi si sa dai la lopata in zilele noastre a devenit o umilinta suprema, un efort greu de conceput, ca doar exista angajati in acest domeniu! Exista! Si rasoleala dau si astia, dar si tu, om de rand, trebuie sa dai o mana de ajutor! Poate ca d-asta o parte din acesti angajati sunt scarbiti sa munceasca si furiosi din cauza tratamentul primit, nu sunt sclavi pe “plantatia de omat”! Bine ca mai nou avem lopatarii, in general persoane de etnie rroma care profinta de orice ocazie si reusesc sa scoate un ban; 20-30 de RON si te-au scos din nameti. Si nu-i critic pentru asta, ba chiar ii laud!

Imprudenta de care dau dovada autoritatile este de-a dreptu’ colosala! Cum poti sa traiesti stiind ca an de an esti la fel de incapabil si prost si nici macar nu esti in stare sa-ti schimbi replicile?! Si totusi tine la cretini! Deja stim povestea. Nu avem suficiente utilaje de deszapezire si  nu avem material suficient pentru inlaturarea poleiului. Da’ ce dracu faceti primavara, vara si toamna? Planuri pentru iarna, gestionarea posibilelor probleme, fonduri alocate pentru diversele actiuni,  aceste prioritati nu se iau in considerare?  Cumva senilitatea a pus stapanire pe memoria dumneavoastra? Uitati ca in Romania sunt patru anotimpuri? Sau iar nu sunt bani?

Dar e si vina noastra! Undeva, intr-un sat oarecare, un cetatean a iesit sa deszapezeasca imediat dupa ce stratul de nea s-a depus in fata casei sale. Alti doi sateni, vazandu-l pe acesta ca a indraznit sa faca ce este firesc atunci cand ninge abundent, au sarit imediat cu o replica infantila: “Da’ de ce esti ma prost si-ti dai zapada?”, “ Lasa c-o sa vina armata!”. Vreun comentariu la acesta replica ar fi de prisos…

O alta problema ar fi cea a oamenilor cu grad scazut de inteligenta pentru ca altfel nu-mi pot explica actiunile acestor caractere pur si simplu speciale.

Din curiozitate in ultimele zile am vazut cateva fragmente din stirile difuzate pe anumite canale. Una din ele ne spunea cum un oligofren din Bucuresti s-a gandit sa-si lase masina parcata, dar cu avariile pornite, undeva la Obor pe mijlocul soselei... in plin viscol! cand abia se circula pe o banda! In mod evident traficul a fost blocat aproape complet timp de o ora, oligofrenul cu pricina gandidu-se ca n-o sa deranjeze pe nimeni. A fost printre putinele dati cand m-am bucurat ca politia s-a sesizat si i-a intocmit arieratului un dosar penal, dar si o amenda usturatoare! S-a gandit el ca n-o sa incurce pe nimeni in aceste saizeci de minute si a declarat ca  ii pare rau pentru tot discomfortul creat! ...da’-n ochii  mei tot un parvenit inapoiat ramai! Cine stie cati oameni au asteptat RATB-ul in viscol.

Alta intamplare  a avut loc intr-un compartiment, unde o gravida in luna a noua s-a gandit sa dea o tura cu trenu’. Si uite cum inevitabilul s-a produs, neroada a nascut in tren. Oare cine a fost vinovat?! Probabil copilu’ s-a prins cat o duce capu’ pe ma-sa si s-a gandit sa-i dea o lectie care, sper, ca i-a fost invatatura de minte natafletei.

Alt subiect interesat este cel al conducatorilor auto care devin si mai imbecili pe timp de iarna. Multi s-au gandit ca ar fi tare sa plece din Bucuresti sau din alte orase chiar in timpul crivatului (exceptie fac oamenii care trebuiau sa se deplaseze in regim de urgenta). Ceva mai stupid de atat nici ca se poate! Evident, toti amatorii de senzatii tari au ramas inzapeziti cine stie prin ce camp si au fost nevoiti sa-si abandoneze vehiculele pe care si le vor recupara la primavara… sper! Culmea esta ca tot acestia se declara nemultumiti in urma experientei. Traiesti in Romania deci stii care-s conditiile, obiceiurile si riscurile, dar pe langa toate astea, se vede clar si ce conditii sunt afara, boule!

Cred ca tot ce mi-a mai ramas de zis este ca Romania este pur si simplu un paradox!  Un circ, o piesa de teatru in care nici un actor nu-si cunoaste rolul sau replicile.

Irefutabil sau nu?


0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
;